Wat maakt een geboortekaartje perfect? Uiteraard heeft iedereen hier zijn eigen idee over, maar over het algemeen zit het ‘m in de planning. Even snel een geboortekaartje uit de grond stampen? Niet voor ons weg gelegd! En toch was “even snel” ineens het tijdsbestek dat wij hadden. Tenminste als wij ons aan de “etiquette” hadden gehouden. Ja heus, er bestaat een geboortekaartjes-etiquette die voorschrijft dat een geboortekaartje op de tweede dag na de bevalling verstuurd moet worden. Wil je niet overrompeld worden door geboortekaartjes-stress, volg dan deze 6 tips & tricks en voorkom hartkloppingen.
1. Inspiratie opdoen via Pinterest
Borai en ik hadden bedacht dat we tijdens mijn zwangerschapsverlof uitgebreid op zoek zouden gaan naar inspiratie voor geboortekaartjes. Op zoek naar de juiste vorm en het perfecte kleurgebruik. Maar aangezien de bevalling abrupt voor de deur stond was er geen tijd meer om dit in alle rust uit te zoeken. We hebben even snel een aantal Pinterest borden opengeklapt, gekeken wat voor lettertypes wij leuk vonden, welke kleuren ons aanspraken en vooral gekeken wat we niet wilden.
2. Het design werk overlaten aan een pro, inclusief diverse concepten
We hebben een bevriende designer, Harm, gevraagd onze ideeën uit te werken tot een concreet geboortekaartje: een sierlijk doch modern lettertype, gebruik van pastel kleuren, de letter I mocht iets “geks” bevatten en last but not least – minimalisme is key. Harm ontwierp een wit rechthoekig kaartje met weinig extra info op de achterkant, de naam Alix groot op de voorkant en gaf ons de keuze uit verschillende tinten roze, groen en geel en verschillende soorten lettertypes. We besloten verder te borduren op de oranje/roze kleur en een sierlijk lettertype. Om jullie een idee te geven van de kleuren en lettertypes die het nét niet zijn geworden en wellicht voor één van jullie wel helemaal je-van-het is, hierbij:
3. Geen half werk
Nadat we de perfecte kleur hadden gevonden twijfelde we nog over het lettertype waarin de gewenste kleur was opgemaakt. Deze was voor ons toch net iets té sierlijk en kwam daardoor naar onze mening te ouwelijk over. We hebben Harm toen gevraagd om in de gekozen kleur nog een aantal voorbeelden op te maken met andere lettertypes en kregen toen onderstaande concepten toe gestuurd:
4. Voeg iets extra’s toe
We wilden iets geks toevoegen aan de voorkant van de kaart. Je kunt hierbij leuk gebruik maken van de letters van de gekozen naam. Wij kozen ervoor de letter I niet met een simpele stip de deur uit te sturen, maar wat dan wel? Een sterretje, hartje, diamantje? Nee dat was allemaal te “gewoontjes”. Borai kreeg gelukkig een ingeving: in de film Kill Bill wordt de letter I met een veegje geschreven. Dit veegje riep bij ons een Aziatisch gevoel op, leuk pluspuntje voor ons kleine chineesje Alix!
5. Materiaal maakt of breekt je kaartje. Letterlijk
Wij hebben gekozen voor stevig wit karton met een foliedruk op de voorkant. Helaas kon de folie niet worden geleverd in de gekozen kleur, maar konden we de kleur wel gewoon gebruiken voor de tekst op de achterkant van het kaartje. Het is een klein kaartje (A6 formaat) geworden voor een klein meisje.
6. Doe een dubbel-check
Nu ons kaartje helemaal perfect was moesten we er zeker van zijn dat het kaartje ook perfect op de deurmat zou vallen en dus vroegen we een proefdruk aan. Nu hoor ik je denken, dûh dat is toch logisch? Maar geloof me, dit wordt vaak vergeten en dan heb je ineens een onleesbaar kaartje of toch nog een spelfout over het hoofd gezien. Zwangerschapshormonen he, die zijn er ook nog even na de bevalling en fucken je hele concentratie op (trust me, I know). Een foutje is dan zo gemaakt!
Conclusie?
Ik heb deze tips & tricks ook opgevolgd, soms luister ik naar mezelf, en kwam tot de conclusie dat het zelfs dan nog wel eens fout kan gaan. Maar uiteraard ligt de fout dan bij een ander. In ons proces ging alles goed tot we de kaartjes geleverd kregen. We kregen geen kaartjes geleverd met verkeerde kleuren of typfouten, dan had ik mezelf nog de schuld kunnen geven. Nee, wij kregen gewoon blanco kaartjes opgestuurd. Alsof iemand blanco geboortekaartjes zou bestellen?! Bizar. Maar na een gezellig telefoongesprek met de dienstdoende drukkerij kregen we een dag later de kaartjes mét tekst binnen en konden we de voorkant laten bedrukken met de speciale folie. Trouwens, wij namen punt 3 wel héél erg serieus en hebben onze geboortekaartjes daarom pas na 5 weken verstuurd. Scheelt wel in kraamvisite, de meesten hebben Alix nu al lang en breed kunnen bewonderen via social en voelen niet zo de drang om een “ik-was-toevallig-in-de-buurt” op je te pullen, uren te blijven plakken of al je beschuit met muisjes op te eten. Nee ze weten inmiddels al hoe schattig Alix er uit ziet en hoe moe mama en papa zijn. Vooral mama. En laten ons dus prima met rust. Ik voel gelijk een tip nummer 7 aan komen: wacht een aantal weken met het versturen van je kaartjes! Veel succes…